Kutyatartásra vonatkozó szabályok

Felhívjuk figyelmüket, hogy 2022. január 1-től a KORMÁNY SZIGORÍTOTTA A KUTYÁK ÉS LOVAK ÁTMENETI LÁNCON TARTÁSÁNAK FELTÉTELEIT!
🐕Ebet tartósan kikötni, tartósan lánoc tartani tilos!

Átmeneti megkötésnél is a póráz hossza:

 • kistestű (20 kg alatti) ebnél 5 méternél, közepes testű ebnél (20-40 kg) 7 méternél,nagytestű ebnél (40 kg feletti) 9 méternél RÖBIDEBB NEM LEHET!
 • futólánc esetén a feszített és a futó részek hosszának összege 8 méternél, a futó rész hossza 3 méternél RÖVIDEBB NEM LEHET!

🐕A NYAKÖRVNEK forgóval ellátottnak kell lennie, és az az eb életfunkciót, táplálkozását nem nehezítheti el, az az állat számára fájdalmat nem okozhat.


ÁLLATTARTÁSSAL KAPCSOLATOS ELŐÍRÁSOK

Az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, megteremteni azokat a feltételeket, amik egy állat jóllétéhez nélkülözhetetlenek, élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni, mint a:

 • Megfelelő és biztonságos elhelyezésről:
  Olyan kutyaház (legideálisabb a szigetelt fa kutyaház), melyben kényelmesen elfér, az időjárás     viszontagságaival szemben védett, mint az erős napsütés, hőség, eső, fagy stb…! Nem megfelelő a fémhordó/vashordó!!! Állandó fényben vagy állandó sötétségben, valamint állandó zajban állatot tartani nem szabad! Pl. malac ólba zárva tartani tilos!!!
 • Szakszerű gondozásáról:
  Életkorának és szükségleteinek megfelelő mennyiségű étel, táplálék és mindig friss víz biztosítása! Az állatot és a tartási helyét naponta legalább 1 alkalommal ellenőrizni kell!
 • szökésének megakadályozásáról, az állat igényeinek megfelelő mozgástér biztosításáról

Minden 3 hónaposnál idősebb ebnek kötelező a veszettség elleni védőoltás, majd ezt követően évenként ismételni kell és négy hónaposnál idősebb kutyát csak egyedi azonosítóval, úgynevezett elektronikus transzponderrel, chippel ellátva lehet tartani!


Aki a fenntieket megsérti vagy azoknak nem tesz eleget bírságot köteles fizetni!

Az állatvédelmi bírság összege igen magas lehet, az állatvédelmi törvény 2021. január 7. napjától a korábbi 15.000 Ft helyett, 75.000 Ft-ban határozza meg az állatvédelmi bírság alapösszegét. A bírság összegét a különféle cselekmények esetére előírt szorzószám alapján kell megállapítani.(Így például, ha valaki az állat szökésének megakadályozásáról nem, vagy nem megfelelően gondoskodott, egyéb körülmény hiányában 6-os szorzószámot kell alkalmazni, így a bírság mértéke, 6×75.000 = 450.000 Ft lesz a korábbi 6×15.000 = 90.000 Ft helyett!) Ha az állattartó az állatvédelmi előírások szándékos vagy ismételt megsértésével állatának maradandó egészségkárosodását vagy elpusztulását okozza, újbóli állatvédelmi bírság kiszabása mellett az állat kedvtelésből való tartásától a jogsértés súlyától függően 2-8 évre eltiltható!


Aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, továbbá gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi 2 évig, súlyosabb esetekben 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető! A büntetés 1-5 évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzást méreg alkalmazásával több állat pusztulását okozva, vagy különös visszaesőként követik el!


A szaporítással kapcsolatos törvényekben is változás lépett érvénybe, szigorúbban lép fel ellenük a hatóság! Az állatkínzás minősített esete lett a szaporítás!

Az ivartalanítás fontossága az egyéni felelősség szempontjából is jelentős, hiszen nem születnek nem kívánt alomból kölykök és ezen kívül számos előnnyel jár még:

 • Csökkenti egyes betegségek kockázatát:
  • Segít a here- és petefészek daganatok és az álvemhesség kialakulásának megelőzésében
  • Csökkentheti az emlődaganatok kialakulásának esélyét
 • Viselkedési problémák:
  • Megszűnik a területjelölő vizelés, a kanok agresszivitása csökken

Kérjük, hogy a fentiek figyelembe vételével vegyen magához állatot! Legyünk felelős állattartók, minden esetben a jó gazda gondosságával járjunk el!


Forrás:

1998. évi XXVIII. törvény

244/1998. (XII. 31.) Korm. rendelet

164/2008. (XII.20.) FVM rendelet

41/2010. (II.26.) Korm. rendelet

2012. évi C. törvény

785/2021. (XII. 27.) Korm. rendelet